Susipaine tiivistyy maatalousalueille – petorahat käytetään Lapissa

Euroopan sudet keskittyvät harvaan asutuille vuoristoseuduille. Suomi on poikkeus. Suden asema on poronhoitoalueella aivan erilainen kuin muualla Suomessa.

”Lappihan tarjoaisi valtavan hyvän alueen susille elää, mikäli poronhoitoa ei harjoitettaisi”, tutkija Mari Pohja-Mykrä Ruralia-instituutista kertoo.

”Suden osalta kannanhoitosuunnitelmassa todetaan taloudellisen kestävyyden rajojen tulevan poronhoitoalueella hyvin nopeasti vastaan, joten susille myönnetään siellä helposti vahinkoperustainen poikkeuslupa.”

Vuonna 2012 maa- ja metsätalousministeriö maksoi 20 suden aiheuttamista vahingoista poronhoitoalueella 1,3 miljoonaa euroa eli 65 000 euroa sutta kohti. Muualla Suomessa susivahinkojen hinta ministeriölle oli 743 euroa sutta kohti.

Luonto-Liiton järjestöpäällikkö Sami Säynevirta pitää susikorvausten kohdennusta poronhoitoalueelle ongelmallisena.

”Tällä hetkellä suuri osa valtion petokorvausrahoista suunnataan poronhoitoalueelle. Se on selvä epäkohta”, Säynevirta sanoo ja jatkaa:

”Susivahinkojen ratkaisemiseksi on löydyttävä muita vaihtoehtoja kuin susien tappaminen. Esimerkiksi Portugalissa valtio on tukenut tiloja taloudellisesti laumanvartijakoirien ottamisessa käyttöön lampaiden suojaksi.”

Biologi ja Susi-kirjan kirjoittaja Mervi Laaksonen on hänkin sitä mieltä, että metsästys ei ole ainoa keino välttää susivahinkoja.

”Jos susikanta alueella säilyy, vahinkoja tulee, jollei karjaa ja muita kotieläimiä ole suojattu. Susi hakee saaliinsa sieltä, mistä se on helpointa ottaa.”

Laaksosen mukaan petoaita on suhteellisen tehokas suoja susia vastaan, mutta hän huomauttaa niiden toimivan huonosti esimerkiksi rantalaitumilla.

”Luonnollisesti se, että kolmannes Suomesta on lähes sudetonta aluetta, vaikuttaa susikannan kokoon ja sijoittumiseen. Nyt suurin susipaine on nimenomaan poronhoitoalueen etelärajalla Itä-Suomessa”, Laaksonen sanoo.

Lähde: Susipaine tiivistyy maatalousalueille – petorahat käytetään Lapissa – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.