Villisioista poikkeuksellisen paljon havaintoja Vantaalla – ”Kaupunkiympyröissä harvinaisempia”

Itä-Uudenmaan poliisin tietoon on tullut tänä vuonna seitsemän villisikaonnettomuutta. Vuonna 2013 ilmoituksia tehtiin vain yksi ja vuonna 2014 viisi.

Syyskuussa auto törmäsi kahteen villisikaan Vantaalla Lahdenväylällä. Muut villisikaonnettomuudet ovat tänä vuonna tapahtuneet muun muassa Porvoossa ja Mäntsälässä.

Kaikkiaan villisikaonnettomuudet tieliikenteessä poliisilaitoksemme alueella ovat harvinaisia, sanoo rikosylikonstaapeli Mari Mäkelä Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Vantaan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Martti Palokas on tietoinen neljästä havainnosta syksyn ja loppuvuoden aikana.

Määrä on pieni, mutta hänen mukaansa merkittävä, koska tätä edelliset havainnot on tehty vuosia sitten.

Kaupunkiympyröissä villisikahavainnot ovat harvinaisempia. Montaa havaintoa en ole Vantaalta kuullut urani aikana. Villisikoja on nähty enemmän Uudenmaan itäreunalla, parikymmenen vuoden ajan yhdistystä vetänyt Palokas sanoo.

Mistä johtuu useampi havainto nyt loppuvuoden aikana?

Todennäköisesti villisiat ovat tarhoista lähteneiden karkulaisten jälkeläisiä tai itärajan takaa tulleita. Selvästi näyttää siltä, että villisiat ovat yleistymässä, erittäin mielenkiintoista, Palokas sanoo.

Villisiat ovat jopa yli 130 kilon painoisia. Palokas tietää, että laumana eläinjoukko laittaisi puutarhan hetkessä mullin mallin.

Tämä eläin tykkää tonkia maata, kaivaa matoja ja toukkia. Villisika on aikalailla kaikkiruokainen, maissi on sen suurta herkkua.

Palokkaan mukaan metsäretkellä villisikaan törmäävän ei kannata pelätä: eläin lähtee karkuun.

Loukkaantuneena villisika tulee kyllä päälle ja on hengenvaarallinen torahampaineen. Tämä on syytä muistaa.  Palokas toivoo riistanhoitoyhdistykselle ilmoituksia villisikahavainnoista.

Lähde: Villisioista poikkeuksellisen paljon havaintoja Vantaalla – ”Kaupunkiympyröissä harvinaisempia” | Vantaan Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.