Kova pakkaskausi ilman lunta saattaa koitua metsäkanalinnuille ankaraksi

Lumeton ja kylmä talvisää voi heikentää metsäkanalintujen terveyttä.

Erikoistutkija Pekka Helle Luonnonvarakeskuksesta kertoo, että lumenpuutteella on merkitystä metsäkanalintujen energiatalouteen. Linnut eivät pääse lepäämään eristävän lumen suojaan ja ovat siten myös alttiina pedoille.

Kylmä pakkaskausi ilman merkittävää lumipeitettä voi pidetessään olla haitaksi metsäkanalinnuille. Vaikka esimerkiksi metso onkin sopeutunut kylmiin talviolosuhteisiin, tarvitsee se siitä huolimatta paikan, jossa voi viettää yönsä suojassa pakkaselta.

Metsäkanalinnuilla on tapana kaivautua syvällekin lumeen, jossa energiankulutus on huomattavasti pienempää ulkoilmaan verrattuna.

Metsäkanalinnuille olisi parempi, jos niillä olisi niiden levätessä ympärillään eristävä lumikerros. Siellä olisi ulkoilmaa lämpimämpää.

Kylmä vaikuttaa lintujen energiatalouteen ja sitä kautta ravitsemustilaan, sanoo erikoistutkija Pekka Helle Luonnonvarakeskuksesta.

Lumettomuudesta voi olla myös muuta haittaa.

Mikäli metsäkanalintu joutuu viettämään yönsä tai muun lepohetkensä vaikkapa kuusen katveessa, saattaa se olla alttiina petojen hyökkäyksille.

Pekka Helteen mukaan on vaikeaa sanoa, kuoleeko riistalintuja lumen puutteen vuoksi kylmään, sillä luonto hävittää menehtyneen eläimen nopeasti.

Lähde: Kova pakkaskausi ilman lunta saattaa koitua metsäkanalinnuille ankaraksi | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.