Sudenmetsästys alkoi Ruotsissa – kaatoluvista väännetään oikeudessa

Metsästäjät saavat kaataa yhteensä 14 sutta. Euroopan komissio katsoi vuonna 2011, että Ruotsi ei täytä susien kaatamiseen oikeuttavan poikkeusluvan kriteerejä.

Ruotsissa on tänään alkanut sudenmetsästyskausi. Oikeuden väliaikaisen päätöksen mukaan metsästäjillä on lupa kaataa 14 sutta helmikuun 15. päivään mennessä, ellei korkein hallinto-oikeus anna lopullista päätöstä asiasta ennen kyseistä päivämäärää.

Metsästäjät kaatoivat ensimmäisen suden kello 13 aikoihin Ludvikan lähellä Taalainmaalla Keski-Ruotsissa, kertoo Södre Dalarnes Tidning -lehti.

– Henkilökuntamme tarkastaa sen, punnitsee ja ottaa näytteitä. Ruho lähetetään sitten kansalliseen eläinlääketieteelliseen instituuttiin. Sen jälkeen luuranko lähetetään luonnontieteelliseen museoon, kertoo lehdelle Jonas Bergman Taalainmaan lääninhallituksen konservointilaitokselta.

Ruotsin ympäristönsuojeluvirasto on arvioinut, että maassa on hieman yli 400 sutta. Virasto suosittelee, että kanta tulisi pitää nykyisellä tasolla metsästyksen avulla.

Metsästäjien mukaan heidän kaatamansa sudet ovat olleet hyvässä kunnossa, mikä todistaa susikannan elpyneen. Vielä 1970-luvulla suden katsottiin kuolleen sukupuuttoon Ruotsissa.

Luonnonsuojelijat ja metsästäjät ovat kiistelleet susista jo vuosia Ruotsissa. Maa salli susikannan harventamisen vuosina 2010 ja 2011, mikä johti Euroopan komission vastustukseen. Komissio valvoo EU:n lakeja, jotka suojelevat susia ja muita uhanalaisia eläimiä.

Ruotsissa on aloitettu kolme rinnakkaista sudenmetsästystä koskevaa oikeudenkäyntiä, jotka koskevat vuoden 2016 metsästyskautta.

Viime viikolla annettu oikeuden väliaikainen päätös sallii yhteensä 14 suden kaatamisen kahdella alueella. Alunperin kaatolupia piti myöntää viidelle alueelle yhteensä 46 kappaletta.

EU:n jäsenvaltiot voivat sallia sudenmetsästyksen erityistapauksissa, jos kaatoluvat täyttävät suojelukriteerit. Komissio sanoi vuoden 2011 valituksessaan, että Ruotsi ei täytä susien kaatamiseen oikeuttavan poikkeusluvan ehtoja.

Komission mukaan Ruotsi ei myöskään onnistunut suunnittelemaan elinympäristöstrategiaa ”pienen” susikantansa auttamiseksi. Komission mukaan Ruotsin susia uhkaa maantieteellinen eristyminen ja sisäsiittoisuus.

Lähde: Sudenmetsästys alkoi Ruotsissa – kaatoluvista väännetään oikeudessa | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.