Lappeenrannan seudulla kaadetusta villisiasta löytyi vaarallinen brucellabakteeri

Suomessa on eristetty ensimmäistä kertaa Brucella-suvun bakteeri villisiasta. Löydös tehtiin näytteestä, jonka metsästäjä oli lähettänyt Eviralle tutkittavaksi Lappeenrannan seudulla ammutusta villisiasta.

Sijoissa esiintyvä brusellabakteeri aiheuttaa eläimissä sairauden, joka voi tarttua ihmiseen. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kehottaa noudattamaan hyvää hygieniaa, kun käsitellään villisikojen ruhoja ja lihaa.

Kyseistä bakteeria esiintyy verraten yleisesti villisioissa ja rusakoissa Euroopassa. Ihmisellä bakteeri aiheuttaa vakavuusasteiltaan vaihtelevia tulehdustaudin oireita.

Suomessa on pelätty, että vaarallinen afrikkalainen sikarutto leviää maahan villisikojen mukana. Tätä siankasvatuksen kannalta tuhoisaa tautia esiintyy sekä Venäjällä että Virossa. Sikaruton leviämisen estämiseksi Evira on pyytänyt metsästäjiä lähettämään näytteitä kaatamistaan villisioista.

Erikoistutkija Teresa Skrzypczakin mukaan löydös bakteerista tehtiin tällaisesta afrikkalaisen sikaruton varalta otetusta näytteestä.

Emme vielä pysty sanomaan tarkasti, minkä tyyppisestä Brucella-suvun bakteerista on kysymys. Kantoja on useita. Näyte menee Euroopan unionin laboratorioon lajin tunnistamista varten.

Euroopassa villisioissa esiintyvä bakteerin tyyppi aiheuttaa vain harvoin tautia ihmisessä. Suomessa nyt eristetty kanta lähetetään jatkotutkimuksiin EU:n vertailulaboratorioon Ranskaan.

Ihminen voi saada tartunnan käsitellessään kuolleita villisikoja tai niiden ruhoja. Brusellabakteeri tuhoutuu lihassa, joka kypsennetään täysin kypsäksi. Raakoja ruhonosia ja elimiä ei suositella annettavaksi koirille.

Lähde: Lappeenrannan seudulla kaadetusta villisiasta löytyi vaarallinen brusellabakteeri | Kouvolan Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.