Eteläisen Lapin hirvikanta elpynyt – yli puolet lupahirvistä jo lihoina

Kun hirvijahtia on takana kuukauden verran, on lupahirvistä kaatunut monin paikoin jo 60 prosenttia, jopa ylikin. Länsi-Lapin riistanhoitoyhdistyksistä kerrotaan, että hirviä on enemmän kuin lentolaskenta antoi odottaa.

Hirvijahti on edennyt suotuisasti Länsi-Lapissa. Monin paikoin nurin on jo lähes kolme neljästä lupahirvestä, mutta alueelliset erot ovat suuria.

Hirviä on saatu parhaiten Tornion eteläosissa sijaitsevilta alueilta. Mutta mitä kauemmas ja ylemmäs mennään, sitä huonommin niitä on ollut. Hirvet eivät ole vielä talvilaitumilla, luonnehtii Tornion riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Markku Kasala.

Kyllähän jahti vielä jatkuu, meillä lupahirvistä on kaadettu noin puolet, laskee Simon riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Teppo Haapaniemi.

Lämpimän syksyn ansiosta hirvet ovat viihtyneet ruokailemassa pelloilla eivätkä ole vaeltaneet talvilaitumille. Tämä näkyy myös kaatotilastoissa Simossa ja Tervolassa.

Näyttää siltä, että hirviä on erityisesti rannan tuntumassa ja kanta on lisääntynyt hyvin, sanoo Haapaniemi. Ylitorniolla lupahirvistä on nurin noin 60 prosenttia kuten myös Torniossa.

Kanta on vahvistunut

Myös Keminmaassa on pantu merkille, että hirvikanta on petraantunut. Tälle syksyä saatua lupamäärää pidetäänkin riistanhoitoyhdistyksessä oikeanlaisena.

Hirvilupia Keminmaan yhteislupa sai sata; se on puolet enemmän kuin vuosi sitten.

Kiistaton tosiasia on, että tässähän on takana kituvuosia, tähdentää riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Juha Mäkimartti.

Metsästysseuroissa osataan iloita hirvikannan elpymisestä, sillä parin vuoden takainen aallonpohja on vielä tuoreessa muistissa.

Kanta on käynyt alhaalla, joten nyt täytyy pitää huolta, että niin alas ei enää mennä, toteaa Tervolan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Kari Kokkonen.

Kokkonen kertoo olevansa hivenen yllättynyt siitä, miten paljon hirviä on nyt. Yksi mahdollisuus on, että Länsi-Lapin hirvikanta on saanut vahvistuksia länsirajan takaa, sillä kevään lentolaskentojen perusteella hirviä ei pitäisi olla näin paljon.

Oli aika lailla viimeiset kelkkakelit keväällä, kun vein 90 kiloa nuolukiviä hirville metsään. Tuon yli puolensadan kilometrin matkan aikana näin tasan yhdet hirvenjäljet eikä nuolukiviin ollut myöhemmin edes koskettu, mutta nyt elokuussa kaikki oli syöty, luonnehtii Kokkonen.

Metsästäjien harmiksi hirviä on päätynyt myös liikenteen uhreiksi. Simossa nelostien tuntumassa on tapahtunut taas viime viikkoina liikenneonnettomuuksia, joissa hirvet ja autoilijat ovat kohdanneet.

Isompia henkilövahinkoja ei ole tietääkseni tullut, mutta hirville on käynyt huonosti, sanoo Simon riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Teppo Haapaniemi.

Lähde: Eteläisen Lapin hirvikanta elpynyt – yli puolet lupahirvistä jo lihoina | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.