Miten on mahdollista ampua vasalta emä? – Itärajalla tutkitaan useita metsästysrikoksia

Kaakkois-Suomen poliisi tutkii parhaillaan neljää tapausta, joissa hirvenvasalta on ammuttu emä. Metsästäjien mukaan ongelmana ovat emästä erillään kulkevat vasat. Alle vuoden vanhan vasan kanssa liikkuvaa emohirveä ei saa ampua.

Etelä-Karjalan hirvimiesten sihti on tänä syksynä ollut huono. Maakunnassa on tehty yhteensä neljä väärää hirvenkaatoa: kaksi Lappeenrannassa, yksi Ruokolahdella ja yksi Lemillä.

Ainahan niitä sattuu, mutta tänä syksynä poikkeuksellisen paljon, sanoo rikoskomisario Jyrki Hänninen Kaakkois-Suomen poliisista.

Kaikissa poliisin tutkimissa tapauksissa hirvenvasalta on ammuttu emä, vaikka vasan kanssa liikkuvan naarashirven kaataminen on kielletty.

”Vahinkoa” paheksutaan

Muukon Erämiehet ry:n puheenjohtaja Heikki Suomalainen pitää tapauksia harmillisina. Omassa hirviporukassa niitä ei ole sattunut.

Kyllä se vakava paikka silloin on. Eikä se mikään helppo ole ampujallekaan sen jälkeen. Kyllä siinä paheksutaan ihan oman seuran keskuudessa ja sitten tulee vielä tämä laki. Metsästyslaki on hyvin tarkka ja onhan meitä ohjeistettu, sanoo Suomalainen.

Vasa ja emä eivät kulje kylki kyljessä

Miten on ylipäätään mahdollista ampua vasalta emä?

Siinä on usein syynä se, että emä kulkee erillään vasasta. Vasa saattaa tulla niin paljon perässä, että ampuja havaitsee sen vasta myöhemmin, sanoo Suomalainen.

Se sormen koukistaminen on peruuttamaton toimenpide. Kun näillä hirviaseilla ammutaan, niin sitä ei voi ottaa takaisin, sanoo Suomalainen.

Vasan kanssa liikkuneen emohirven kaatoa tutkitaan metsästysrikoksena. Käräjäoikeus ratkaisee aikanaan, rangaistaanko ampujaa metsästyskiellolla, sakoilla vai molemmilla.

Lähde: Miten on mahdollista ampua vasalta emä? – Itärajalla tutkitaan useita metsästysrikoksia | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.