Susikellotesti metsästyskaudella 2015/2016 – Kello ei maksa testaajalle mitään

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (osa Luonnonvarakeskusta vuoden 2015 alusta) ja Suomen riistakeskus toteuttivat vuonna 2014 pienimuotoisen hankkeen Metsästyskoirien suojaaminen susilta” (ks. esim. Jahti 4/2014).

Jatkona tälle hankkeelle testaamme ns. susikellojen toimivuutta. Susikelloja testattiin vapaaehtoisten metsästäjien voimin jo metsästyskaudella 2014/2015.

Susikello on kaikessa yksinkertaisuudessaan koiran kaulapantaan tai tutkaliiviin ripustettava messinkinen kello, jonka äänen olisi tarkoitus varoittaa susia koiran lähestymisestä (esim. koiran jäljittäessä tai hakiessa riistaa) sekä äänellään karkottaa susia.

Kelloja on testattu laajemmin Ruotsissa, josta tihkuneet huhut ovat olleet varovaisen positiivisia. Pienemmässä mittakaavassa kelloja testattiin metsästyskaudella 2013/2014 Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueella, mutta kellojen käytöstä ei tällöin kerätty systemaattista palautetta.

Metsästyskaudella 2014/2015 kellojen testausta jatkettiin, mutta testaajamäärä jäi niin pieneksi, ettei kellon toimivuudesta saatu vielä luotettavia tuloksia.

Riistakeskus lunasti viime syksynä testikäyttöön noin 100 susikelloa, jotka jaettiin metsästyskoirien omistajille. Kelloja on yhä saatavilla. Kello ei maksa testaajalle mitään, mutta sen vastaanottaja sitoutuu täyttämään metsästyspäiväkohtaista, sähköistä kyselylomaketta.

Kellon saa pitää testin loputtua.

Kellot on tarkoitettu ensisijaisesti susialueella metsästäville, mutta myös sudettomilla alueilla pyytävät voivat tiedustella kelloja käyttöönsä.

Kellot lienevät omimmillaan ajokoiran kanssa metsästäessä, mutta ottaisimme testaajiksi mielellämme myös esimerkiksi hirvikoirien omistajia.

Susikellon vaikutuksia koiran käyttäytymiseen tai esimerkiksi sen kuuloon ei tunneta. Jokainen koiranomistaja osallistuu siksi testiin vapaaehtoisesti ja omalla vastuullaan.

Mikäli kellosta näyttää aiheutuvan koiralle selvää haittaa, suosittelemme testauksen lopettamista. Hankalissa lumiolosuhteissa kellot voivat myös tukkiutua tai jäätyä.

Suosittelemme siksi käsittelemään kellot esimerkiksi hajuttomalla silikonisuihkeella ja raportoimaan ongelmista. Kellon voi myös ripustaa koiran selkäpuolelle, mikä ehkäisee lumen tarttumista kelloon.

Testi jatkuu metsästyskauden loppuun saakka, ja koostamme aineiston kevään aikana. Aineiston pohjalta on tarkoitus kirjoittaa tutkimusartikkeli, ja tuloksista tiedotetaan Metsästäjä-lehdessä sekä rotujärjestöjen lehdissä.

Viime metsästyskauden testituloksista voi lukea Pystykorva-lehden numerosta 3/2015 ja Suomen Beagle -lehden numerosta 2/2015. Osallistuminen testiin ei velvoita jatkamaan testausta myöhemmin.

Susikellojen testaus tapahtuu eri tahojen yhteistyönä. Aineiston keruuta koordinoi Mari Tikkunen (Oulun yliopisto) yhteistyössä Milla Niemen (Helsingin yliopisto), Jani Pellikan (Luke) sekä Reijo Kotilaisen (Suomen riistakeskus) kanssa. Riistakeskus rahoittaa kellot.

Testilomaketta on ollut suunnittelemassa useita metsästyskoiran omistajia, ja testaustyön tekevät vapaaehtoiset metsästäjät.

Kelloja voi tiedustella Marilta (mari.tikkunen@gmail.com). Olisi hienoa, jos yhden yhteyshenkilön kautta voisi lähettää kerralla useampia kelloja esim. saman metsästysseuran jäsenten testattavaksi. Tervetuloa testaajaksi!

Linkki testilomakkeeseen: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/54809/lomake.html

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.