Torstaina käynnistyy syksyn karhujahti – Jahdissa on lupa ampua 133 karhua

Torstaina käynnistyvässä karhujahdissa on mukana runsaasti kokeneita jahtiporukoita, jotka tekevät kotiläksyt huolella ennen kauden alkua. Metsäautoteiden hiekkaisia osuuksia tutkitaan tarkkaan jälkien löytämiseksi, ja karhukoiria juoksutetaan metsäautoteiden varsilla.

Jahdissa on lupa ampua koko maassa 133 karhua, joista poronhoitoalueen osuus 52 eläintä. Valtakunnan tasolla määrä on kasvanut edelliseen vuoteen verrattuna 18:lla.

Poikkeusluvat ovat lisääntyneet eniten Kuhmossa, jossa lupa on 12 karhulle. Viime vuonna lupia oli vain viisi.

Aivan varmasti täältä tuo karhumäärä löytyy. Metsäpeurakannan suojelemiseksi taisivat herrat nostaa lupia. Ja jotain niiden eteen pitääkin tehdä, sillä kyllä meidän peurakanta on kovassa laskussa, Kuhmon yhteisluvan haltija Timo Klemetti arvioi.

Pohjois-Karjalan puolella Lieksassa sen sijaan ollaan ihmeissään. Kun vuosikymmenen alussa parina vuonna ammuttiin yli 20 lupakarhua, tälle vuodelle lupia heltisi vain viisi.

Tyrmistyttävä oli tieto viidestä luvasta. Siinä on kauhea ristiriita todellisuuden ja ministeriön laskelmien välillä, ihmettelee Lieksan karhujahdin aluejohtaja Esa Räty.

Lieksassa karhuturistien määrän arvioidaan jäävän tänä vuonna aiempaa selvästi pienemmäksi.

Jahtiin tulevien turistien määrä laskee. Viime vuonnakin aamuseitsemään mennessä oli ammuttu jo viisi karhua, joten jahti jää lyhyeksi, Räty arvioi.

Karhujahdilla on matkailullinen merkityksensä. Viime vuosina Kuhmon karhujahtiin on ilmoittautunut noin nelisensataa ulkopaikkakuntalaista metsästäjää, jotka ovat ostaneet Metsähallituksen karhunpyyntiluvan.

Tänä vuonna Kuhmoon tulee varmasti Pohjois-Karjalan alueelta metsästäjiä. Parina viime vuonna se on ollut vajaan viikon pyrähdys, kun suurin piirtein tahtia päivä ja karhu on menty.

Saa nyt nähdä, miten metsästys etenee, kun Kuhmo on jaettu kahteen lupa-alueeseen, Klemetti pohtii.

Metsästäjät valmistautuvat syksyn karhujahtiin – Kotimaa – Turun Sanomat.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.