Näin syöt ravut oikein – Tapoja on monia

Loppukesän suuri herkku on taas täällä. Savoyn keittiöpäällikkö näyttää, kuinka ravut kuoritaan ja syödään.

Rapukausi on nyt parhaimmillaan. Savoy-ravintolan keittiöpäällikkönä parhaillaan työskentelevä kokki Heikki Kovalainen näyttää muistin virkistämiseksi, kuinka rapu syödään.

”Tapoja on monia. Tavallisimmin aloitetaan saksista. Sitten edetään pyrstöön ja lopuksi herkutellaan kilven rapuvoilla”, Kovalainen sanoo.

Ravuissa on vähän varsinaista lihaa. Sen vuoksi jokaisesta saksiniekasta kannattaa ottaa kaikki irti.

”Imeskely kuuluu ehdottomasti rapuateriaan. Silloin saa nautittua arvokkaan äyriäisen mehukkuudesta täydellisesti.”

Useimmat kokoavat ravunlihat voilla päällystetylle leivälle ja ripottelevat päälle tilliä. Ravut voi syödä myös sellaisenaan.

”Unohtumattomin asiakas oli ruotsalainen herra, joka tilasi ison määrän rapuja. Kun menin noutamaan lautasta pois, ihmettelin, miksi ravut näyttivät koskemattomilta. Vasta keittiössä huomasin, että tyylitietoinen herra oli koonnut syömänsä ravut tarkalleen alkuperäiseen muotoonsa.”

Rapujen kanssa on tapana siemaista jääkylmä snapsi. Juomaksi sopii raikas, aromaattinen valkoviini tai olut.

Niin suurta gourmetherkkua kuin ravut ovatkin, tärkeintä rapuillallisessa on kuitenkin perinne.

Näin syöt ravut oikein – Ravustus – Ruoka – Helsingin Sanomat.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.