Kolumni: Rasistinen kala-asetushanke | Kouvolan Sanomat

Nyt on sanottava ääneen: Voi herran pieksut sentään!

Sosiaalinen media on vuotanut häkellyttäviä tietoja valmisteilla olevasta kalastusasetuksesta, jota on kierrätetty muun muassa kalastusasiain edunvalvontajärjestöissä.

Asetussuunnitelman puhuttavimmat vuotoseikat tässä raa’asti suomennettuna.

Seisovilla pyyntivälineillä saisi ottaa kalastusvuorokauden aikana vain yhden jalokalan lajia kohti. Yksi taimen ja yksi lohi verkonnoston yhteydessä. Muut takaisin järveen. Haukea ja kuhaa verkottaja voi sen sijaan ottaa rajoituksetta.

Vapakalastajalla sama rajoitus, paitsi: vain kolme kuhaa tai haukea vuorokaudessa. Ei enempää.

Lisäksi kaloille suunnitellaan alamitan lisäksi ylämittaa. Liian iso hauki — ei kun takaisin järveen!

Jos yllä kerrottu toteutuu, Suomessa on viiden vuoden jälkeen puolentoista miljoonan kalastuksenharrastajan sijasta 150 kalastuksenharrastajaa. Eikä ensimmäistäkään pilkki-, onginta- tai perhokalastuskilpailua.

Virkamiehet ovat selittäneet, että ylämitalla säädellään välillisesti myös roskakalaksi luokiteltujen kalojen kantoja. Kun järveen jätetään iso hauki, se pitää särki- ja salakkakannat kurissa.

Hieno peruste sinänsä, mutta myös rasistinen, jos näin voidaan kaloista puhuttaessa sanoa. En haluaisi kaloja kohdeltavan eri tavalla niiden lajin tai biologisten eroavaisuuksien vuoksi. Sääntely minimiin.

Asetuskaavailu vetää tehokkaasti maton kalastuksenharrastajan perusmotiivin alta.

Kun minä lähden muutaman kerran vuodessa kalaan, valmistautumiseni perustuu suunnitelmaan, jolla saisi mahdollisimman isoja ja jaloja kaloja.

Taas kerran yhteiskuntamme valmistautuu tulevaan kuristusotetta kiristämällä. Missä kutevat virkamiehet, jotka keksisivät luonnon kestävään hyväksikäyttöön kannustavia ratkaisuja?

Kolumni: Rasistinen kala-asetushanke | Kouvolan Sanomat.

Matti Tieaho jatkaa aiheesta blogissaan: Kalanhaalajat virtuaalisesti kovana

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.